12.9.11

Βάλτε κόσκινο

Σοκ και δέος κυριαρχεί στους κόλπους του πιο παραγωγικού τομέα της χώρας μας, το δημόσιο. Αφορμή για αυτή την αναταραχή είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Σχεδόν αμέσως αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι παράτησαν στην μέση τα εσπρεσσάκια τους στα café της Σοφοκλέους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαύθμωνος κηρύσσοντας τζιχάντ.

 Κάποιοι παραλίγο θα πήδαγαν από μπαλκόνια αλλά πρυτάνευσε η λογική καθώς είχαν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναρρωτικής-συνδικαλιστικής- αγροτικής-γονικής άδειας που δικαιούταν και θα πήγαινε στράφι η κίνηση τους. Σχεδόν αυτόματα εκκενώθηκε το Hondos Centre στην Ομόνοια καθώς οι πρωινές πελάτισσες που εργάζονται κυρίως στη παρακείμενη ΔΕΗ, ειδοποιήθηκαν με sms στο iphone τους για τα τραγικά νέα από αλλόφρονες συναδέλφους τους. "Στην αρχή νομίσαμε ότι μπήκε ο Ρουβάς στο μαγαζί. Ευτύχημα που σώσαμε τις LaPrerie νυκτός από μερικές αλαφροχέρες" δήλωσε νεαρή πωλήτρια του καταστήματος, απόφοιτος Νομικής με μεταπτυχιακό που εργάζεται ημιαπασχόληση-10ωρο-ορθοστασία-κουβάλημα και αισθάνεται ευτυχής που τουλάχιστον μπορεί και πληρώνει το νοίκι της.


 Ο Ανδρέας Λοβερδος κατάφερε το ακατόρθωτο με αυτή την δήλωση. Κατάφερε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα από σκέτο λαϊκιστή... ετοιμόλογο(!) λαϊκιστή , ο οποίος πολύ σωστά επεσήμανε ότι και ο πυροσβέστης που απανθρακώθηκε εν ώρα καθήκοντος στη Μάνη δημόσιος υπάλληλος ήταν. Αυτή θα καταγραφεί ιστορικά ως η πιο σημαντική δήλωση που έκανε ή πρόκειται να κάνει ποτέ ο συγκεκριμένος πολιτικός στην καριέρα του.

 Ο υπουργός Υγείας ισοπεδώνοντας με αυτό τον τρόπο όλους του δημόσιους υπαλλήλους φαίνεται να ξεχνά ότι οι περισσότεροι είναι πελάτες του πολιτικού συστήματος της χώρας και ο ίδιος σημαντικό στέλεχος του.

 Από προσωπική εμπειρία έχω δει δημόσιους υπάλληλους να δουλεύουν πιο σκληρά και υπεύθυνα από αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα. Συνήθως νέας ηλικίας άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο τους και θέλουν να βοηθήσουν αυτόν που εξυπηρετούν. Εργάζονται υπό επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες μέσα σε ελεεινά γραφεία που και τα κελιά των φυλακών Αβέρωφ είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Γνωρίζω ανθρώπους που είτε βαρέθηκαν είτε απολύθηκαν από κακοπληρωμένες δουλειές του ιδιωτικού τομέα και χωρίς πολιτικό βύσμα κάθισαν διάβασαν, έδωσαν επιτυχώς εξετάσεις ΑΣΕΠ και διορίστηκαν στο δημόσιο στην καλύτερη περίπτωση μετά από τρία χρόνια.

 Από προσωπική εμπειρία όμως έχω δει και υπαλλήλους που αφήνουν 30 άτομα στην ουρά να περιμένουν προκειμένου να τσακιστούν να προλάβουν την προσφορά στις σερβιέτες και τα κωλόχαρτα του κοντινού Carrefour. Υπαλλήλους που θεωρούν ότι τους χρωστάς πολύ μεγάλη χάρη που τους απευθύνεις τον λόγο για πληροφόρηση. Υπαλλήλους που όταν σε εξυπηρετούν και έχουν το τηλέφωνο σκουλαρίκι μπορείς να πληροφορηθείς πόσο μεγάλη την έχει ο κουνιάδος της Χρύσας και πόσο συχνά πηδά την περιπτερού και όχι την Χρύσα που ξεροσταλιάζει η δόλια (πραγματικό το όνομα).

Η δική σου παρουσία απέναντι τους είναι παντελώς αδιάφορη. Για να κλείσει ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε ατυχώς ο Ανδρέας Λοβέρδος προτείνω στους δημόσιους υπαλλήλους που θεωρούν ότι θίχτηκαν με αυτές τις δηλώσεις να δουλέψουν κανονικά για μια φορά στην ζωή τους φορώντας ένα κόσκινο ώστε να μην βλέπουμε την ντροπή τους.

ΣτΣ: Δημοσιεύθηκε στο blog Epikairo στις 9/11/2011