1.9.10

In God we trust

Στην αγκαλιά του μεγαλοδύναμου επιστρέφουν οι ΗΠΑ όπως αποκάλυψε σε ένα μαγεμένο πλήθος 300 000 ατόμων η διάσημη πρώην αλκοόλα και τηλεπαρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox, Glenn Beck. Ο κύριος Beck βάζοντας στην άκρη τα ναρκωτικά και τα ξύδια προτιμάει να φτιάχνετε πλέον μόνο με υγρό φρένων και την μυρωδιά φρέσκιας αμόλυβδης βενζίνης που είναι και πιο πολιτικά ορθόν για τα γούστα της συντηρητικής αμερικάνικης κοινωνίας. Δίπλα του εμφανίστηκε και το γνωστό ξωτικό των Ρεπουμπλικάνων που από το παράθυρο της κουζίνας της στην Αλάσκα –κατά τα λεγόμενα της-βλέπει τη Μόσχα, Sarah Palin. Πιασμένοι χέρι-χέρι και οι δύο τους ευχαρίστησαν το λευκό(!) πλήθος που συγκεντρώθηκε χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο για να διαδηλώσει… χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

Η κυρία Palin που στην Ελλάδα θα σφουγγάριζε τα σκαλοπάτια της οικίας Γεωργιάδη-Μανωλίδου ευελπιστώντας σε μία καριέρα, στην Αμερική μεγαλουργεί. Οι ηλιθιότητες που ξεστομίζει ο στόμας της με ρυθμό οπλοπολυβόλου νέας γενιάς έχουν απήχηση σε αμερικανούς ταλιμπάν επιτρέποντας της να θεωρείτε φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012

Ο κύριος Beck στις τηλεοπτικές του εκπομπές στο Fox συμφερόντων Murdoch, βεβαίως- βεβαίως, αναρωτιέται αν ο Barack Obama είναι εξωγήινος γεννημένος σε ένα μακρινό γαλαξία που στόχο έχει βάλει να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος ή ακόμα χειρότερα μουσουλμάνος. Με αυτές τις μπούρδες οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν τον κύριο Beck όπως οι Θιβετιανοί καλόγεροι τον Δαλάι Λάμα. Με άφατο σεβασμό.

Οι αλλαγές που προωθεί και επιβάλλει η κυβέρνηση του Barack Obama σε κρίσιμους τομείς της αμερικάνικης κοινωνίας, παρά τις όποιες αγκυλώσεις τους, έχουν ενοχλήσει απίστευτα την συντηρητική παράταξη η οποία βλέπει να πλήττονται τα συμφέροντα της κυρίως σε ότι μεταφράζεται σε χρήμα στις τσέπες των μελών της. Διαολίζονται όταν δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα υπέφεραν να αποκτήσουν δικαιώματα που ήταν αδιανόητα, όπως ιατρική περίθαλψη για τα χαμηλά εισοδήματα και τους μετανάστες. Το θεωρούν εθνική μειοδοσία.

Η αμερικανική Δεξιά κάνει αυτό που γνωρίζει καλά. Ψεύδεται ασυστόλως όταν υποκρινόμενη την αθώα περιστέρα δείχνει να ανησυχεί για την ενότητα του έθνους και την επιβίωση των στρατιωτών τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Χεσμένους τους έχει, αρκεί να κάνουν την δουλειά τους. Αν επιστρέψουν ανάπηροι απλά περιθωριοποιούνται μέχρι να πεθάνουν. Προσδοκία της είναι να επιστρέψουν σε φέρετρα για να μπορεί να επιχειρηματολογεί στους ηλίθιους που την ακούνε. Δείχνει την δύναμη της χρησιμοποιώντας ένα ιστορικό θεσμό, τα περίφημα tea parties, μετατρέποντας τα σε καλυμμένες διαδηλώσεις ακροδεξιών στοιχείων που και ρατσιστές να τους πεις θεωρούν ότι τους κάνεις κομπλιμέντο.

Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια δημοκρατική χώρα να διαδηλώνει για κάτι που θεωρεί ότι πρέπει να ακουστεί. Όμως πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς διαδηλώσεις που γίνονται για να καλλιεργήσουν το μίσος και να στερήσουν από συνανθρώπους τους αυτονόητα δικαιώματα?

Το τελευταίο tea party έλαβε χώρα το Σάββατο 28 Αυγούστου στο Lincoln Memorial. 47 χρόνια πριν από το ίδιο σημείο ο Martin Luther King Jr μιλούσε για την ισότητα και την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική στον περίφημο λόγο του “I have a dream”. 5 χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε. Από έναν λευκό αμερικανό πολίτη.