12.8.09

ΓουαΝΔάναμο

Συγκλόνισε το πανελλήνιο η μαρτυρία του διασήμου αντάρτη Γιάννη Μανώλη αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης του στο αρχηγείο της γαλάζιας διακυβέρνησης που στεγάζεται στο γνωστό νεοκλασσικό, της πλατείας Ρηγίλλης. Ο κύριος Μανώλης παίρνοντας κουράγιο από την αναμενόμενη αποφυλάκιση του στις 9 Σεπτέμβρη άνοιξε την καρδιά του στους δημοσιογράφους και με τα λεγόμενα του σκόρπισε ρίγη ανησυχίας στους ομοστάβλους του.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος το οποίο τους υποχρέωνε σε ακατονόμαστες πράξεις που κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια αδυνατεί να πράξει. Ο ίδιος όμως παρέα με 150 άλλους συγκρατουμένους του έπραξε.

«Για να μας σπάσουν τα νεύρα, μας υποχρέωναν να παρακολουθούμε ομιλίες της Κατερίνας Παπακώστα 24 ώρες το 24ωρο βάζοντας μας τσιρότα στα βλέφαρα για να μη μπορούμε να κλίσουμε τα μάτια» δήλωσε με βλέμμα κενό. Και συνέχισε: «Στο καφενείο της Ρηγίλλης έπαιζε στη διαπασών το Carmina Burana για να συνηθίσουμε λέει στο τι μας περιμένει όταν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ με τα καμώματα μας».

Η ομολογία του γνωστού αντάρτη ότι κάθε πρωί με άνωθεν εντολή, έβαζαν τον Βαγγέλα Μειμαράκη να γαυγίζει μες τα μούτρα τους, τονίζοντας οι φύλακες του συνεχώς, ότι τον έχουν ατάιστο 15 μέρες, καταδεικνύει την διαστροφή του εγκεφάλου που την επινόησε. Στο σημείο αυτό ο κύριος Μανώλης αποκαλύπτει: «Όσοι έσπαγαν νωρίς περνούσαν από τον καναπέ του ψυχίατρου Βαΐτση Αποστολάτου και τους έκανε λοβοτομή απαγγέλλοντας ατάκες που έχει παρουσιάσει ο ίδιος από το προεδρείο της Βουλής. Ένα παράδειγμα αυτής της απάνθρωπης πρακτικής είναι η Νατάσα Ράγιου» αναφέρει λύνοντας πολλές απορίες ελλήνων ψηφοφόρων.

Η φωνή του ράγισε όταν εκμυστηρεύτηκε: «Μας απειλούσαν συνεχώς ότι θα αρχίσουν να ψάχνουν στην εφορία για το «πόθεν αίσχος» μας και θα δώσουν τα στοιχεία στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να μας κράζει χωρίς οίκτο καθώς τον τελευταίο καιρό συνεργάζονται σε πολλά θέματα μαζί του και τους έχει υποχρέωση»

Στο σημείο αυτό ο κύριος Μανώλης ήπιε λίγο νερό και συνέχισε λέγοντας ότι ο κύριος Αγγέλου κάθε πρωί στην αναφορά, τους έφερνε σαν παράδειγμα των μελλούμενων τους την περίπτωση Ζαχόπουλου και υποσχόταν ότι άμα τον πάρουν και εκείνον κανένα τηλέφωνο στα δύσκολα θα τους σπρώξει ο ίδιος από τον 5ο όροφο κολωνακιώτικης πολυκατοικίας με μεγάλη του χαρά κιόλας.
Ενώ προειδοποιητικός εμφανίζονταν ο υπουργός εσωτερικών κύριος Πάκης Παυλόπουλος λέγοντας σε όλους τους τόνους: «Αν πάθει τίποτα ο μπάμιας μου από τα καμώματα σας, θα σας φάω το καρύδι, ζώα!»

«Το χειρότερο όλων όμως ήταν» κατέληξε με σβησμένη σχεδόν φωνή ο κύριος Μανώλης «όταν έκανε επιθεώρηση η Ντόρα Μπακογιάννη. Όποιον έβρισκε ακομβίοτο ή ελαφρά αξούριστο το έλεγε στον μπαμπά της και εκείνος άρχιζε αμέσως τις κατάρες. Ρωτήστε την Πετραλιά να σας πει γιατί της μπήκε μια ομπρέλα στο μάτι», σημείωσε με νόημα.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η κυρία Μπακογιάννη έβρισκε συχνά αξούριστη την κυρία Πετραλιά ο κύριος Μανώλης είπε: «Η Φάνη είχε πρόβλημα και δεν ξουριζόταν κόντρα όπως εμείς οι υπόλοιποι. Πέταγε καντήλες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες στο press room ο ζεν πρεμιε Ευάγγελος Αντώναρος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την εξομολόγηση του Γιάννη Μανώλη απάντησε κάνοντας ένα σύριγμα με το στόμα του δείχνοντας στον άτυχο δημοσιογράφο την διχαλωτή του γλώσσα.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο τελευταίος κατουρήθηκε πάνω του.

ΣτΣ: Ο πίνακας είναι δημιουργία του σημαντικού Κολομβιανού καλλιτέχνη Fernando Botero και ονομάζεται «Abu Ghraib». Τη φωτογραφία του έργου την βρήκα εδώ.