24.6.09

Μπουμπουκιάσαμε

Παντρεύτηκε ο Μπουμπούκος τη Μπουμπούκα και χέστηκαν οι φοράδες σε όλα τα αλώνια της επικράτειας. Σε όλα? Όχι! Υπάρχει ένα αλώνι που επιμένει να τηρεί πατροπαράδοτα έθιμα και γιόρτασε κάπως διαφορετικά το ευτυχές γεγονός.

Συγκεκριμένα στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εορτάστηκε το έθιμο του λιντσαρίσματος του κλεφτοκοτά προς τιμήν των νεόνυμφων. Σύμφωνα με την παράδοση δυο νεαρά και παρθένα ελληνόπουλα ψάχνουν να βρουν μετανάστες από το Μπαγκλαντές στην περιοχή τους που κατηγορούνται ότι έχουν κλέψει ζώα. Μόλις τους εντοπίσουν τους πιάνουν, τους αδειάζουν τις τσέπες κανονικά και με το νόμο σουφρώνοντας ότι τους γυαλίσει στο μάτι. Εν συνεχεία τους αρχίζουν στις γρήγορες μέχρι να φτύσουν στο χώμα αίμα για να εξευμενιστούν τα πνεύματα των ζώων που έχουν κλέψει. Το έθιμο ολοκληρώνεται με την περιφορά των μεταναστών δεμένων πισθάγκωνα και συρομένων από δίκυκλο μέχρι τη πλατεία του χωριού. Σε παλαιότερες εποχές τους κρεμούσαν στη χαρουπιά της πλατείας και τους έκαιγαν ζωντανούς αλλά στις μέρες μας αποφεύγεται γιατί η καμένη σάρκα βγάζει πολύ μπόχα και δεν την αντέχουν οι χωριανοί.
Οι μεταφορά των μεταναστών στην πλατεία κατ’ αυτό τον τρόπο έχει διττό σκοπό: (α) στη πλατεία είναι συγκεντρωμένες όλες οι «παρθένες» νέες για να θαυμάσουν την βαρβατίλα των επίσης παρθένων νιων που έκαναν ότι έκαναν ώστε να καταλάβουν ότι είναι άντρες και όχι τίποτα φλούφληδες και
(β) οι γονείς αυτών των τιμημένων νέων με περηφάνια αποδεικνύουν σε όλο το χωριό την άριστη διαπαιδαγώγηση που έχουν εξασφαλίσει στα τέκνα τους.

Το έθιμο ολοκληρώνεται με τη σύλληψη των νέων από τον χωροφύλακα της περιοχής με την κατηγορία κακοποίησης ανθρώπου που (μάλλον) θεωρείται πλημμέλημα. Ενώ συλλαμβάνονται -αν είναι ακόμα ζωντανοί- οι μετανάστες και φυλακίζονται με την κατηγορία της ζωοκλοπής που (μάλλον) θεωρείτε κακούργημα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στη πλατεία του χωριού στήνεται ένα τρικούβερτο γλέντι που κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες. Συνήθως κατά την διάρκεια αυτής της νύχτας οι παρθένοι βασανιστές χάνουν επιτέλους την παρθενιά τους.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί φέρουν το ζεύγος Μπουμπούκου εξαιρετικά ενοχλημένο με την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη διότι επέλεξε την ημέρα του γάμου τους για να βάλει λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο και εξαιτίας της απεργίας της μαχητικής ΕΣΗΕΑ που ακολούθησε δεν κατέστει εφικτή η διακαναλική κάλυψη του μυστηρίου.

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ενημέρωσε με γραπτή ανακοίνωση της ότι προέβει στο κλείσιμο της ιστορικής (?) εφημερίδας διότι δεν την είχε καλέσει στο γάμο το ζεύγος Μπουμπούκου.

ΣτΣ: Η ιστορική φωτογραφία είναι αδύνατον να μην καταλάβατε ότι προέρχεται από το site της έγκριτης εφημερίδας Espresso.