21.9.07

Τα Μπουμπουκάκια

Αντι προλόγου

Τον προηγούμενο αιώνα, ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αποτελούσε το ιδανικό φυτώριο για την καλλιέργεια των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της Ελλάδας. Από τις τάξεις του πέρασαν άνθρωποι, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έμελε να καθορήσουν τις τύχες αυτής της χώρας. Το όνομα αυτού : Τα Μπουμπουκάκια.

Γνωστές οικογένειες της Αθήνας, της συμπρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της επαρχίας έδιναν σκληρή μάχη και πακτωλούς χρημάτων για να εξασφαλίσουν μια θέση για τα τέκνα τους στα Μπουμπουκάκια. Αποτελούσε ένδειξη κοινωνικής ισχύος και καταξίωσης το γεγονός ότι τα παιδιά τους φοιτούσαν εκεί.

Θεματοφύλακας της αξιοπιστίας του ιδρύματος ήταν η κυρία Φωτούλα Σουρλουλού Τελεμέ. Κάτω από τη σιδηρά διοίκηση που επέβαλε, όλοι ήταν ίσοι και υποχρεωμένοι να ακολουθούν το αυστηρότατο πρόγραμμα σπουδών. Η κυρία Φωτούλα Σουρλουλού Τελεμέ δεν υποκλινόταν σε κανένα μεγάλο όνομα, αντιθέτως τα μεγάλα ονόματα υποκλίνονταν σε εκείνη.
Αρκούσε μια μόνο επίπληξη της για να αποβάλλει μαθητές - ταραξίες δια παντός από το ίδρυμα της. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι όλοι σχεδόν οι μαθητές της σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Κατά μια έννοια η κυρία Φωτούλα Σουρλουλού Τελεμέ ήταν η μεγάλη του έθνους σχολή…

Έχοντας αναλάβει η ίδια, σαν εκπαιδευτικός, την ΣΤ’ τάξη του δημοτικού είχε σαν παράδοση να γράφουν οι μαθητές της μια έκθεση λίγο πριν από την αποφοίτηση τους περιγράφοντας τους εαυτούς τους καθώς και πώς φαντάζονταν το μέλλον. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούσαν το διαπιστευτήριο της φοίτησης τους στα Μπουμπουκάκια. Επιπροσθέτως αποτελούσαν το επιστέγασμα των γνώσεων τους, των δεξιοτήτων τους και των φιλοδοξιών τους.

Η κυρία Φωτούλα Σουρλουλού Τελεμέ, με την σεμνότητα, την ταπεινότητα καθώς και την ευγένεια που την χαρακτηρίζει μου επέτρεψε να ξεκινήσω τη δημοσιοποίηση τους, ώστε όλος ο κόσμος να γνωρίσει και αυτή τη κρυφή πλευρά των σημαντικών προσωπικοτήτων όταν ήταν ακόμα παιδιά.

ΣτΣ:Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ξεκινά η δημοσίευση.